Články se štítkem: zacházení s potravinami

Masné zlepšováky: Znáte těchto 5 tipů?

15.01.2020 | Dobře a chutně upravený kus flákoty většinou vyžaduje spousty drobných fíglů. Ty začínají nákupem masa a končí „technickými“ drobnostmi, jakými jsou například navlhčené prkénko, určitá teplota vody k podlévání či krátký „odpočinek“ masa po pečení.

Mrazák je nepřítelem chuti masa

20.08.2015 | Nákup balíčkového masa v supermarketu má už bohužel mnoho z nás spojeno s rizikem nákupu zajíce v pytli. Často nekvalitní maso je maskováno neprůhlednou vaničkou a šikovným nasvícením. V řetězci Globus však maso nenakupují od jiných řeznických firem, ale zpracovávají si ho od počátku sami. Díky tomu mohou ručit za jeho kvalitu.

Co čeká jídelny v novém školním roce?

17.08.2015 | České školní jídelny jsou světovým unikátem, který u nás vznikl na přelomu 40. a 50. let. Na rozdíl od poválečných let však dnes nestačí děti pouze nasytit, ale také pokud možno vyjít vstříc jejich někdy specifickým stravovacím potřebám. V posledních letech přibývá požadavků na dietní stravu v jídelnách, a dosud poněkud nepřehlednou situaci měla zjednodušit novela vyhlášky o školním stravování č. 17/2015 Sb., která vešla v platnost v půlce února a jež přináší do škol možnost dietního stravování.

Křivá polévka poukáže na nesmyslnost estetických standardů u zeleniny

14.08.2015 | Happening iniciativy Zachraň jídlo s názvem “Křivá polévka” se uskuteční 5. září a bude se při něm vařit polévka pro přibližně 2000 lidí ze zeleniny, která by se nedostala na pulty obchodů kvůli svému nevyhovujícímu vzhledu. Zachraň jídlo tím chce upozornit na velké množství produktů, které se v zemědělství vyhazují, a představit výsledky projektu “Paběrkování”.

Palec nahoru, palec dolů

14.08.2015 | Nakupujeme férově, neplýtváme jídlem, ale také nadměrně pijeme alkohol a kouříme v restauracích. Co dalšího se děje ve světě potravin?

Jedlé květiny do salátu i guláše

21.07.2015 | S humorem se představuje jako expertka jedlého kvítí a býlí. Vaření, jídlo a gastronomie je její velkou vášní a stejně tak to platí pro květiny. Dlouholeté zkušenosti z těchto dvou oborů se spojily a Jana Vlková se pustila do psaní Květinové kuchařky i seminářů o jedlých květech v terénu. S obojím slaví nečekané úspěchy.

Češi, národ sběračů

16.07.2015 | Každý rok si z lesa přineseme plody v hodnotě miliard korun a ve výpravách s košíkem patříme do evropské špičky. Houby a lesní plody jsou vítaným zpestřením jídelníčku od pozdního jara až do příchodu zimy. Víte ale, že i pro sběr plodů v lese platí určitá pravidla, která bychom měli dodržovat?

Ministerstvo chystá bič na nepoctivé vinaře

16.07.2015 | Ministerstvo zemědělství finišuje práci na novele zákona o vinohradnictví a vinařství, která zpřísní podmínky pro obchod se sudovým vínem. Zabrání tak prodeji pančovaného vína i daňovým únikům. S chystanou normou souhlasí vinařské organizace i provozovatelé vinoték.

Dobrá zpráva pro alergiky na jablka

15.05.2015 | Lidé, kteří trpí alergií na jablka, mohou pít čerstvou šťávu z jablek, která je dostatečně provzdušněná, zjistili vědci z Výzkumného ústavu potravinářského průmyslu.

Palec nahoru, palec dolů

13.05.2015 | Falšované sýry, řídké kakao místo horké čokolády, med nečeského původu, ale také kratší putování ovoce a stoupající kvalita farmářských trhů - co se nám líbí a nelíbí ve světě potravin?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.